John Veenendaal

JohnVeenendaalTekenen en schilderen je kunt het echt leren!
Om in een g(k)unstige stemming te komen gaan we eerst kort door de kunstgeschiedenis van Egypte (farao’s) dan naar de Grieken (mythologie} en Romeinen tot aan de Romantiek.

Vanaf ongeveer 1860 worden de (oude) kunsten als het ware afgesloten en een nieuw tijdperk voor de kunst als geheel doet haar intrede. De im- en expressionisten brengen een grote vernieuwing. Impressionisten als  Monet, Renoir, Cezanne en van Gogh( om er een paar te noemen) zochten een nieuwe werkelijkheid, waarbij de realiteit als het ware werd vervaagd. Expressionisten als Matisse, Kandinsky, Marc en Klee of de duitse groep, de Blauwe Reiter, zijn te herkennen aan de uitbundige kleuroverdrijvingen. Het kubisme koos partij van wet en orde door gebruik te maken van voorwerpen als violen en gitaren, schalen met fruit. Denk aan schilders als Braque, Picasso  en Leger(rond 1900). De Cobra-schilders vereenvoudigden de kunsten nog meer. Denk aan Appel en Corneille.

Teveel om  over na te denken, dus maar even laten bezinken en echt aan te werk. We starten met een juist gebruik aan materiaal en gereedschap. Aanschaf van potloden 2B en 4B zijn voor de eerste lessen voldoende. Je leert aan de hand van eigen schetstekeningen, onderzoek naar afbeeldingen van bestaande kunstenaars begrippen als: vlakverdeling(compositie),  overlapping, stapeling, afsnijding, textuur, stofuitdrukking, één-en meer punts perspectief, kleurenleer en kleurmengingen. Na een aantal tekenlessen gebruiken we meer materiaal en gereedschap, zoals houtskool, siberisch krijt, pastelkrijt, aquarel om uiteindelijk de volle aandacht te besteden aan de techniek van het schilderen met acryl. Origineel ben je zelf. Dus elke tekening of schilderstuk heeft jouw eigen handschrift of beeldtaal, dat met geen ander te vergelijken is. Zo uniek ben je dus!

De cursus wordt gegeven op donderdag van 10.00 -12.00 uur. Ik ben te bereiken op : johnveen46@gmail.com.

John Veenendaal

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.