Wim Peters

WimPetersEen modern vak uit de oudheid.

De kunst van het bewerken van metalen is al zo oud als de mensheid zelf.

Met schelpen, zaden, beenderen en stenen werden in de oudheid al sieraden gemaakt. Later kwamen de materialen zoals brons,zilver en goud er bij.

Bij de geboorte begint het al, de rammelaar, het Zilvermuseum in Schoonhoven bezit een grote collectie hiervan. Tijdens de cursus zijn al enkele prachtige exemplaren gemaakt voor de kleinkinderen.

In mijn aanhef staat een modern vak uit de oudheid. Wanneer je sieraden en gebruiksvoorwerpen in de musea bekijkt, sta je versteld van de vakbekwaamheid en de liefde voor het vak gekoppeld aan een kunstuiting, die voor elke streek op deze aarde anders is. Kijk alleen al naar het verschil in ons eigen land, zoals b. v. de sieraden uit Zeeland of Friesland.

Ik kom uit een vakgebied waar de moderne technologie hoogtij viert, computer gestuurde machines die miljoenen producten uitspugen, robots die simpel gezegd door middel van de druk op ’n knop dat doen wat wij willen….. op zich een prachtig vakgebied, maar de interesse en liefde voor het vak goudsmid is voor mij aanleiding geweest om het vak bij een goudsmid te gaan leren en me tevens te verdiepen in het bewerken van edelstenen.

Tijdens het volgen van een cursus Edelsmeden werd ik in de gelegenheid gesteld om een dag per week bij een goudsmid te komen werken, in deze periode heb ik het vak in de praktijk kunnen leren. Tijdens deze periode heb ik ook een cursus edelsteen slijpen gevolgd die vooral gebaseerd op het cabochon slijpen, die gevolgd werd door een cursus Facetteren van Edelstenen. Het slijpen van edelstenen gebeurt nu in mijn eigen atelier. Na deze cursussen heb ik in Den Haag een cursus edelsteen zetten gevolgd.

In 2006 ben ik gevraagd door het toenmalig bestuur van de VBK om een cursus Edelsmeden te geven, wat ik nog met veel plezier en voldoening doe, het geeft ons, de cursisten en ik, steeds weer een kick als een cursist met veel voldoening een sieraad klaar heeft. In 2010 heb ik mij ingeschreven bij de kamer van koophandel onder de naam “Mijn Fascinatie” . Zie ook: www.mijnfascinatie.nl 

De cursus edelsmeden bestaat hoofdzakelijk uit praktische werkzaamheden met het doel om sieraden te ontwerpen en te maken, de theorie bestaat hoofdzakelijk uit informatie over de gebruikte materialen en gereedschappen. In de eerste lessen wordt veel aandacht besteed aan de basis technieken zoals vijlen, schuren, polijsten en solderen. De eerste les is een verplichte zaag oefening, daarna is men vrij om de lessen uit het cursusboek te volgen of in overleg zelf ontworpen sieraden te maken. Ook is het mogelijk om sieraden van titaan of glas te maken.

Aan het begin van de cursus wordt een cursus map verstrekt, hierin staan voorbeelden en werkbladen van sieraden en wetenswaardigheden over de materialen en edelstenen. Alle technieken die gebruikt worden bij het edelsmeden worden behandeld en toegepast zoals, het elektrolytisch kleuren van titaan, het etsen van metalen, gieten van zilver en goud, edelstenen zetten. In ons nieuw atelier in de Prenter zijn alle gereedschappen aanwezig voor het vervaardigen van sieraden, het gebruik van deze gereedschappen is bij de cursus inbegrepen.

Een cursus bestaat uit vijftien lessen per seizoen en wordt eenmaal per veertiendagen gegeven, er kan ook ingeschreven worden voor een cursus per week, 30 lessen, het seizoen loopt van september tot mei. Voor contact mail naar: w.p.peters@wxs.nl

Cursusschema. U kunt tijdens de cursus instromen. 

Cursus 1 start op maandag avond 10 september van 19.30 uur tot 22.00 uur met groep 1.
Cursus 2 start op dinsdagmorgen 11 september van 9.30 uur tot 12.00 uur met groep 2.
Cursus 3 start op dinsdagavond 11 september van 19.30 uur tot 22.00 uur met groep 3.
Cursus 4 start op dinsdagmorgen 17 september van 9.30 uur tot 12.00 uur met groep 4.
Cursus 5 start op dinsdagavond 18 september van 19.30 uur tot 22.00 uur met groep 5.
Kosten zijn €222 voor 15 lessen, hier is bij inbegrepen de materialen alpaca, tombak, messing, titaan en koper .

Zilver, goud, titaan, glas, fournituren en edelstenen kunnen wij voor zorgen of u kunt het zelf meenemen.

Reacties zijn gesloten.