VBK nieuws

Maart 2024

Bestuurswijziging
Goof de Launaij is uit het bestuur van de stichting gegaan. Hij blijft wel beschikbaar voor praktische werkzaamheden.
Evert Gerards is in zijn plaats in het bestuur gekomen. Hij notuleert en heeft daarnaast een algemene taak.

Februari 2024

Vanaf vrijdag 9 februari exposeren de kunstenaars van de jeugdgroepen Viaanse Beeldende Kunsten Vianen in Tante Zas en Co voorheen Sas en Fratsen (Voorstraat Vianen ).
Komen jullie kijken?

September 2023

Helaas is de start van de Fotocursussen van Christophe Thole wegens onvoldoende inschrijvingen verplaatst naar januari 2024.
 
We zijn weer druk bezig met de voorbereidingen voor het nieuwe seizoen.
De nieuwe cursussen starten in de week van 11 september 2023.
Christophe Thole zal de Fotografie cursus Leer uw camera moeiteloos kennen opnieuw geven in 12 lessen op de woensdagavond.
Op de donderdagmorgen geeft hij een nieuwe cursus van 10 lessen Fotobewerking met Adobe Lightroom. Het maximaal aantal deelnemers bij deze cursus is 6, wie het eerst komt …..
De cursus op donderdagavond Schilderen in diverse stijlen heeft helaas te weinig cursisten, zodat we deze cursus voor dit moment moeten schrappen.
We blijven van mening, dat we naast de cursussen van woensdagmorgen en vrijdagmorgen nog een schildercursus zouden moeten organiseren.
Wanneer u daarvoor belangstelling hebt, neem svp contact met ons op, met vermelding van voorkeursdag en tijd.
Als u overigens iets mist in ons aanbod, laat het ons dan weten. We zullen dan bekijken of we ons aanbod kunnen vergroten.
 
De workshops die Angelique Kampert zal houden in samenwerking met het Stedelijk Museum Vianen zijn van mei 2023 verplaatst naar 2,  9, en 16 oktober 2023. Meer informatie zie workshop pagina

 

Mei 2023

Op 15 mei, 22 mei en 5 juni 2023 geeft Angelique Kampert in samenwerking met het Stedelijk Museum Vianen workshops ’Tegenlicht schilderen’. Meer informatie op de poster zie pagina workshops

 

April 2023

Op 11 april 2023 zijn de nieuwe statuten (zie contactpagina) bij de notaris gepasseerd. Vanaf die datum is onze vereniging een stichting genaamd Viaanse Beeldende Kunst.
 
 
Op 28 april 2023 heeft het bestuur – op haar verzoek – afscheid genomen van onze secretaris Joke Rosengarten. Jarenlang is zij het aanspreekpunt geweest voor de VBK en we zijn haar veel dank verschuldigd. Tijdens haar laatste bestuursvergadering heeft voorzitter Marijke van Apeldoorn Joke warm toegesproken en bedankt voor al haar werkzaamheden en een bloemetje en cadeaubonnen overhandigd. 
Na afloop heeft het bestuur bij Tante Zas en Co genoten van een eerlijke High Tea. Een aanrader!
 
Het bestuur is nu als volgt samengesteld:
Voorzitter Marijke van Apeldoorn
Penningmeester Adry Janmaat-Uijtewaal (tevens secretaris en ledenadministrateur)
Bestuurslid algemeen Goof de Launay
Bestuurslid algemeen Jos Smeets
 
 
 
Februari 2023
 
Van 14 februari tot 5 maart kunt u het werk van de cursisten jeugd gaan zien, zij exposeren in het stedelijk museum Vianen. Vrijdag 17 februari was de officiële opening van de expositie (foto’s). Deze opening heeft de voorpagina van Het Kontakt gehaald, wij zijn trots op onze jeugd.
 
 
De jeugdgroepen hebben een bezoek gebracht aan het stedelijkmuseum Vianen en zich laten inspireren door de exposerende kunstenaars. Meer zien, klik hier
 
Januari 2023
 
De cursus fotografie voor beginners en gevorderden wordt nu ook ’s avonds (op de woensdag) gegeven. De cursus wordt gegeven door Christophe Thole, hij is een gedreven en enthousiast fotograaf.
Inschrijven via: https://www.vbkvianen.nl/inschrijven-fotografie/
 
December 2022
 
Op vrijdag 9 december 2022 heeft de bijzondere ledenvergadering van de VBK plaatsgevonden. Er waren inclusief het bestuur 8 personen aanwezig, daarnaast waren 81 personen via volmachten vertegenwoordigd. Dit is 94% van de stemgerechtigde leden van de VBK. Hiermee is het besluit tot omzetting van de vereniging in een stichting aangenomen, alsmede de concept statuten voor de stichting.
Het bestuur dankt de cursisten en docenten van harte voor de medewerking die hieraan is gegeven. Het bestuur zal nu met de notaris contact opnemen voor de verdere afwikkeling.
 
Workshop etsen 10 december van 10:00 – 15:00 uur,  inschrijven via: Workshops

NIEUWE CURSUSSEN

De zeer ervaren grafisch docent Marco de Vente zal vanaf 11 januari 2023 op woensdagavond van 19.30 uur tot 22.00 uur de cursus grafische technieken/etsen geven.
Inschrijven via: https://www.vbkvianen.nl/inschrijven-etsen/ Wegens gebrek aan belangstelling is deze cursus niet van start gegaan. 

Op donderdagochtend van 10.00 tot 12.00 uur gaat met ingang van 12 januari 2023 Christophe Thole een cursus fotografie geven. Christophe is een gedreven en enthousiaste fotograaf.
Inschrijven via: https://www.vbkvianen.nl/inschrijven-fotografie/
 
Met ingang van 9 januari 2023 op maandagmiddag van 14:00 – 16:00 uur start de cursus creatieve met textiel, kleding vermaken, iets creatiefs aan een kledingstuk toevoegen of misschien met hulp van Jolanda Liefhebber nieuwe kleding maken.
Inschrijven via: https://www.vbkvianen.nl/inschrijven-creatief-met-textiel/ Wegens gebrek aan belangstelling is deze cursus niet van start gegaan. 
 

November 2022

Het bestuur van de VBK nog op zoek naar een enthousiast bestuurslid(en)voor verschillende functies. Heeft u belangstelling heeft om bestuurslid te worden, of wilt u meer informatie dan kunt u contact opnemen via info@vbkvianen.nl  of via een bestuurslid.

 

September 2022

De jaarlijkse Algemene Ledenvergadering is vastgesteld op woensdag 16 november 2022 om 19:30 uur in De Prenter.

  • Wilt u deze datum vast noteren?
  • Er zijn twee vacatures in het bestuur door de verhuizing van Anne Provoost (voorzitter) en door het bereiken van de maximale bestuurstermijn van 9 jaar van de penningmeester Adry Janmaat.
  • Sinds het vertrek van Anne in februari 2022 neemt Marijke van Apeldoorn het voorzitterschap waar.
  • Het bestuur stelt Jos Smeets voor als aspirant bestuurslid. Hij loopt ook al enige tijd mee in het bestuur.
  • Andere kandidaten kunnen contact opnemen met Marijke van Apeldoorn, marijkevanapeldoorn@gmail.comM 0630836376

 

Intussen zijn alle cursussen gestart. Tussentijds instromen is mogelijk na overleg met de docent.
Bij Zas & Fratsen wordt geëxposeerd met foto’s van edelsmeden producten. Periodiek wordt de expositie vervangen door werk van andere cursussen. Ga eens kijken bij https://www.zasenfratsen.nl Voorstraat 8 in Vianen. Een prima adres trouwens om een hapje te eten.

November 2021

In september zijn we, na de lastige coronaperiode, gestart met alle cursussen en vanaf november exposeren we ook weer bij Zas & Fratsen. Dit keer is het een mooie combinatie van patchwork/quilten en edelsmeden. Ga eens kijken bij https://www.zasenfratsen.nl Voorstraat 8 in Vianen.

expositie Zas & Fratsen

juli 2021
Helaas hebben we het cursusjaar 2020/2021 regelmatig moeten onderbreken vanwege coronalockdowns, af en toe kon er in kleine groepjes toch een korte cursus of een workshop gegeven worden. Thea heeft in juli de draad weer opgepakt met een workshop Sashiko, deze quilttechniek is uit Japan afkomstig.

 

7 september 2020
Hoera we zijn begonnen, de groep gesplitst zodat we op veilige afstand de cursus kunnen geven. De cursus gestart met een oude quilt techniek Trapunto, een omsloten vorm op 2 lagen stof naaien en dan met iets opvullen. De techniek is naar Nederland gehaald door Engelse en Deense immigranten, die in de 17e en 18e eeuw hun toevlucht zochten in Nederland, vooral in de Zaanstreek daardoor noemt men het ook wel Zaans Stikwerk. In Frankrijk heet het Matelassé.

Annemarie is met haar cursisten van de groep abstract naar de verffabriek ’Old Holland’ Scheveningen verf Driebergen geweest. Zeer boeiend en interessant.

Vanaf januari 2020 exposeren hier de cursisten van Petra Smits, zij schilderen in verschillende stijlen. Op deze pagina kunt u de werken bekijken en ziet u een impressie bij Zas & Fratsen

Vanaf 1 oktober 2019 exposeert de vrijdaggroep realistische tekenen en schilderen bij Zas & Fratsen. Het gekozen onderwerp is WATER. In deze galerij worden de schilderijen afgebeeld en een impressie bij Zas & Fratsen.

Dit is een eerdere expositie van de cursussen tekenen en schilderen voor de jeugd in de leeftijd van 7 tot 14 jaar. De cursussen worden gegeven door docent Angelique Kampert. De opdracht was maak een geabstraheerd landschap. Tevens is met de cursisten de collagekunst van Henri Matisse behandeld. Naar aanleiding van deze kunstenaar hebben de kinderen een eigen collageschilderij gemaakt.

Reacties zijn gesloten.